1. KOLAJEN NEDİR?

Kollajen, vücutta doğal olarak en bol bulunan ve dokulara yapısal bütünlük sağlayan proteindir. Kollajen türleri, vücut kuru ağırlığın % 75'ini oluştururken, total protein ağırlığımızın %30'unu oluşturur. Farklı kollajenler, farklı üst yapılara polimerize olarak eklem, tendon, ligament, damar, cilt hatta dişlerin yapısına bile katılırlar. Kolajen, vücut bağ doku bütünlüğünü, elastikiyetini ve gücünü sağlayan fonksiyonel yapı malzemesidir.
collagen_dikey

  1. Kolajen Yapısı

Esnek ve güçlü bir yapıya sahip olan kolajen, birbiri üzerine sarılmış ağırlıklı olarak glisin, prolin ve hidroksiprolin aminoasitlerinden oluşan zincirlerinden meydana gelmektedir.
kolajen yapısı

  1. Kollajen Peptit Nedir ?

Doğal kollajenin daha küçük yapılarına enzimler aracılıyla kontrollü olarak parçalanması ile oluşan kısa aminoasit zincirlerine kollajen peptit denir. Collagen Daily Plus® içerisinde bulunan İtalgelatine® markalı hidrolize kolajen peptitlerinin ortalama molekül ağırlıkları 2.000 Da’dır ve vücutta > % 90 üzeri emilime sahiptir.
kolajen

  1. Kollajen Türleri

Doğada bulunan 30 kolajen türü genel hatlarıyla en az dört kategoriye ayrılarak (tip I, II, III, V ve XI)  incelenir. Bunlar içerisinden  cilt dokusu içerisinde ağırlıklı olarak bulunan ve takviye olarak kullanıldığında daha çok etkinliği olduğu kanıtlanmış Tip I ve Tip III Balık kollajenin peptit formu, Collagen Daily Plus® ürünümüz içerisinde bulunmaktadır.   
  • Tip I kollajen, vücuttaki tüm kollajenlerin yaklaşık % 80'ini oluşturan en yaygın kolajen tipidir. Derinin dermis tabakasında, organ çevresinde, kemik matriksinde, bağlarda, tendonlarda bulunur. Gerilim kuvvetlerine direnme işlevi görür ve kası tendonlar yoluyla kemiğe, bağlar yoluyla da kemiği kemiğe bağlar.
  • Tip III kollajen, retiküler lif olmakla birlikte karaciğer, lenf düğümleri, dalak, akciğer gibi organların yapısal çerçevesini oluşturan ve kas ve yağ dokusu gibi dokuların iskeletini oluşturan fibrilleri oluşturan bir kollajen türüdür.

  1. Kolajenin Sağlık Faydaları

  • Hücrenin yenilenmesini ve canlanmasını sağlar. Cildin yaşla birlikte gevşemesini, incelmesini ve buna bağlı olarak kırışıkların oluşumunu engeller.
  • Cildin transdermal nem oranının vücuda alınan su moleküllerinin tutulum oranlarını arttırarak sağlar.
  • Tırnak yapısında etkilidir, tırnak yapısındaki bozuklukları ve tırnak katmanları arasında oluşan ayrılmaları azaltarak tırnak yapısında bulunan protein yapıyı güçlendirir.
  • Saç folüküllerinin saç derisine daha sıkı tutunmasını sağlayarak dökülmeleri önler. Kökten uca sağlıklı bir saç yapısının oluşumunu sağlar. Bu sayede saç dokusunda oluşabilecek yıpranmayı ve kırılmayı engelleyerek daha güçlü ve gür saçların oluşmasını destekler.
  • Yaşla birlikte kemik matriksinde meydana gelen yenilenme oranlarındaki azalmayı düzenleyerek kemik yapıyı güçlendirir. Kırık oluşum riskini azaltır.
  • Eklem ve kıkırdak sağlığını destekler, onarımını arttırır.

KAYNAKLAR :

1.      Leslie P. Gartner PhD.2021. Extracellular Matrix. Textbook of Histology ( fifth edition). Elsevier,  4, 65-78.e3

2.      Nyström, A. & Bruckner-Tuderman, L. 2018. Biology of the Extracellular Matrix. Dermatology ( fourth edition). Elsevier, 95, 1675-1689